#mediasherrif

In het eerste jaar gingen de leerlingen online opzoek naar reacties, berichten, … die tegen onze gedragscode ingaan en daarbij zaken rond ‘veilig internet’. Denk na voor je zomaar je mening of commentaar geeft op een bericht en wees kritisch over berichten en media die je krijgt.

Is dit wel écht? Kwets ik hier geen mensen mee?
Heeft deze reactie een meerwaarde voor mezelf?

Reactie op Milan Knol – haatcomment Instagram
Reactie op Celine Dept – haatcomment Instagram
Bekijk deze video – Eergisteren vond één van de grootste cyberaanvallen plaats in ons land.

Het tweede jaar speelde de escape room ‘veilig internet’. Kennen ze alle tips en tricks om veilig online te gaan? Slagen ze er in om op tijd uit the cube te ontsnappen? #spannend

Hoe kan je het beste en veiligste flirten op internet?

Vandaag gaan we onderzoeken hoe je veilig kunt flirten op internet. Wij hadden hier onderzoek op gedaan op de website van Child focus. Child focus zorgt voor de rechten van kinderen. Zij geven dus de beste tips om veilig online te flirten. Hier zijn enkele tips dat wij tof en nuttig vinden:

  • Je begint te babbelen met mensen die je offline nog nooit ontmoet hebt, check dan zeker zijn of haar profielen eens (Facebook, Instagram of andere sociale netwerksites). Ga na of jullie gemeenschappelijke contacten hebben en bekijk zeker ook zijn of haar foto’s natuurlijk.
  • Als hij of zij heel de tijd over seks babbelt, klopt er iets niet!
  • Ga niet zomaar zonder nadenken webcammen. Zo kan je verrassingen vermijden, zoals beelden van masturberende mannen of vrouwen die je eigenlijk niet wou te zien krijgen…

CHILD FOCUS, Flirten op internet. 2021, (https://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/jongeren/seks-en-internet/flirten-op-internet)

Wat wij onthouden: Je mag niet direct iemand vertrouwen waarmee je chat en je moet opletten hoe je en wat je stuurt (Bv. niet direct persoonlijke informatie sturen). Het internet kan veilig zijn maar het is ook zeer onveilig. Je kan dus zeer snel in de val trappen bij slechte personen.

LET HIER VOOR OP! Groetjes, Stan & Arthur 2A

Surf naar childfocus.be en doe de test!

Online/offline vrienden

Het is soms verleidelijk om iemand toe te voegen die je alleen online kent of van een knappe foto. Toch is het niet zo een goed idee om zomaar mensen toe te voegen die je niet of amper kent. Dus als je een vriendschapsverzoek ontvangt van iemand die je helemaal niet kent, ga hier dan ook niet op in.

“Ik heb nog nooit een vriendschapsverzoek aanvaard van iemand die ik niet ken” – Kiany 2A

Online vriendschappen hebben wel het voordeel dat ze heel snel en zonder veel moeite kunnen worden onderhouden. Even skypen met elkaar en je bent weer helemaal blij.

“ik leg makkelijker contacten online” – Tim 2A

 Er zijn natuurlijk ook wel een paar nadelen. Bij een chat hoor je elkaars stem niet altijd en zie je elkaars gezicht niet altijd. Elkaar eens goed vastpakken gaat jammer genoeg niet, maar als je je vrienden en vriendinnen ziet in het echte leven, kan dit wel en kan je nog meer kwijt van wat je echt wil vertellen. Dus onthoud dat het belangrijk is om je vriendschapsbanden online maar zeker ook offline goed te onderhouden

“ik zie liever mijn vrienden in het echt, dan zie ik ze tenminste!” – Kiany 2A

CHILD FOCUS, mijn online vrienden. 2021,(https://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/jongeren/mijn-online-vrienden)

Mijn ouders doen altijd moeilijk als ik op het internet wil. – Aya & Lana 2A

Ik denk dat iedere ouder hier wel een probleem mee heeft, als zijn of haar kind zaagt als ze van het internet moeten. Als een ouder vraagt om bijvoorbeeld te komen eten en zijn of haar kind zegt “ ik ben bezig” of “ben aan het winnen, ben er zo”, dat iedere ouder wel gefrustreerd raakt.

 Wat kan je als ouder doen?

  • Zet op je kind haar of zijn GSM schermtijd aan, dat geeft je een goed beeld van de hoeveelheid
  • Geef een beloning als je kind zijn of haar GSM weg leggen. Iets leuk samen doen, dessertje, …
  • Ga in gesprek met je kinderen over gezondheid en schermverslavingen
  • Maak duidelijke afspraken en regels thuis over schermgebruik

 CHILD FOCUS, Mijn ouders doen altijd moeilijk. 2021,(https://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/jongeren/mijn-ouders-doen-altijd-moeilijk-wanneer-ik-op-internet-wil)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s