Fijne vakantie!

Voor de start van de krokusvakantie zijn de nieuwe module-groepen opgestart!
Maak hier kennis met de makers van het eerste jaar.

De redactie stelde reeds hun eigen mediaprofiel samen en geeft jullie nog enkele tips mee om deze vakantie extra veilig te zijn op het internet! Lees of kijk je even mee? Want we hebben ook vloggers in het team! Yes!

Een catfish is een persoon die online een valse identiteit aanmaakt om zo af te spreken met zijn slachtoffers. Zelf hebben we dit nooit meegemaakt. We vonden wel een recent voorbeeld in het nieuws:

“Oplichter gebruikt foto van Astrid Stockman om te ‘catfishen’: “Deed zich voor als single vrouw op zoek naar een serieuze man””

Een catfish gebruikt een vals profiel op sociale media om – meestal met slechte bedoelingen – met mensen in contact te komen. Het fenomeen raakte wereldbekend door het MTV-programma Catfish, maar komt nog steeds vaak voor. Ook operazangers Astrid Stockman ontdekte dat haar foto’s werden gebruikt door iemand anders in een datinggroep. “Een single vrouw van 44 die een serieuze man zocht”, getuigt ze in Play Café. “En ik zag dat heel veel mensen dat geloofden.

Tuur & Jasper

WAT IS CATFISHING? HERKEN CATFISHING MET DEZE 3 TIPS. Internet, 5/1/2022, (https://www.kliksafe.nl/blogs/mediaopvoeding/catfishing/#:~:text=Een%20catfish%20is%20een%20persoon,media%2C%20zoals%20Facebook%20en%20Instagram.)

OPLICHTER GEBRUIKT FOTO OM TE ‘CATFISHEN’:”DEED ZICH VOOR ALS SINGLE VROUW OP ZOEK NAAR EEN SERIEUZE MAN”. Internet, 15/01/2023 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230215_93157987)

Heyy! Wij, Lindsay en Mirthe, hebben een onderzoek gedaan over fake news. 

Wat houd fake news in? Fake news houd vooral in dat ze mensen proberen te misleiden voor politieke of commerciële redenen. (Bv. geld verdienen via nep-advertenties)

Waarom is er fake news? Er is fake news, omdat ze het expres doen om haat te geven. Ze zouden het bericht zou ook wel als grap bedoeld kunnen zijn. Ook kan de afzender geld verdienen  door het bericht.

Waarom is fake news gevaarlijk? Fake news kan gevaarlijk zijn , omdat je geld kan verliezen, of omdat je vertrouwen kan verliezen in experts, de overheid, bepaalde groepen.

Wat kan je tegen fake news doen?  Eigenlijk moet je weten dat nepnieuws bestaat. Denk zeker goed na bij elk bericht dat je leest, of dat via sociale media passeert.

MEDIAWIJS, Internet, s.d. (https://www.mediawijs.be/nl/nepnieuws
WATWAT ,Internet. s.d (https://www.watwat.be/fake-news/waarom-fake-news-gevaarlijk
RIJKSOVERHEID, Internet. s.d. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/desinformatie-nepnieuws/oorzaken-redenen-nepnieuws-op-internet-social-media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s